Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Βιοϋλικά

Σύμφωνα με το National Institutes of Health Development Conference ως βιοϋλικό ορίζεται κάθε ουσία (substance) (όχι φάρμακο) ή συνδυασμός ουσιών, συνθετική ή φυσικής προέλευσης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, από μόνη της ή μέρος ενός συστήματος το οποίο φροντίζει, προστίθεται ή αντικαθιστά οποιοδήποτε ιστό, όργανο ή λειτουργία του οργανισμού’.
Ο κοινός παρονομαστής σε όλους τους ορισμούς των βιοϋλικών είναι η αδιαφιλονίκητη αναγνώριση ότι τα βιοϋλικά διαφέρουν από τις άλλες κατηγορίες υλικών διότι πρέπει να πληρούν τα εξειδικευμένα κριτήρια της βιοσυμβατότητας. Ομολογουμένως κανένας σημερινός ορισμός δεν είναι τέλειος ή πλήρης, αλλά παρέχει μια αναφορά ή ένα σημείο έναρξης της συζήτησης. Για να εκπληρωθούν οι προκλήσεις στο τομέα των βιοϋλικών με επιτυχία απαιτούνται μηχανικοί και επιστήμονες από τον τομέα των υλικών που να είναι εξοικειωμένοι και γνώστες των κυτταρικών, βιοχημικών, μοριακών και γενετικών θεμάτων και συνεργασία τους σε ομάδες που περιλαμβάνουν μοριακούς βιολόγους, βιοχημικούς, γενετιστές, φυσικούς και χειρουργούς.
Στα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα ως βιοϋλικά περιλαμβάνονται μέταλλα, κράματα μετάλλων, πολυμερή και κεραμικά. Λόγω των δομικών τους διαφορών αυτά τα υλικά επιδεικνύουν διαφορετικές ιδιότητες και όπως είναι αναμενόμενο διαφορετικές χρήσεις ως βιοϋλικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου